Word lid Bestel gratis

Wereld COPD dag

Amersfoort, 21 november 2018 - Het aantal mensen met de ongeneeslijke longziekte COPD gaat de komende jaren flink toenemen. Nu hebben er in Nederland ongeveer 600.000 mensen deze ziekte. De verwachting is dat dat er in 2040 ruim 800.000 zijn. COPD wordt veroorzaakt door ongezonde lucht die voortdurend in de longen komt bij het ademen, zoals door roken en luchtvervuiling. Een belangrijke reden voor de toename van het aantal mensen met COPD de komende tijd is dat de schadelijke gevolgen van roken zich vaak pas na jaren openbaren.

 

 

Vandaag op Wereld COPD dag laat het Longfonds het verhaal van de 49-jarige COPD-patiënte Yolanda van Velzen zien om deze onzichtbare ziekte zichtbaar te maken. De 49-jarige Yolanda weet al 12 jaar dat zij COPD heeft. "Er is nooit meer een dag zonder COPD. Ik werkte heel erg graag. Ik had een superfijne baan. Dat ben ik kwijt. Ik ben de hele dag bezig met ademhalen. Dat is echt topsport." Op Wereld COPD dag gaat Yolanda langs bij prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut. Onder zijn leiding wordt er de komende jaren gewerkt aan een oplossing voor beschadigd longweefsel.

Beschadigd longweefsel Mensen met COPD zijn vaak kortademig en moe en hoesten veel. Dit wordt veroorzaakt door ontstekingen in hun longen en kapotte longblaasjes. De wanden van longblaasjes zijn zo beschadigd dat ze hun werk niet meer kunnen doen. Stamcellen spelen in dit proces een sleutelrol. Bij gezonde longen repareren stamcellen beschadigd weefsel, maar bij COPD is de schade zo langdurig en chronisch dat de stamcellen lijken uitgeput. Op dit moment bestaat er geen behandeling om deze schade te herstellen.

Doorbraak versnellen Onlangs is het Longfonds onder de noemer Accelerate een uniek onderzoeksprogramma gestart om een doorbraak in de behandeling van de ongeneeslijke ziekte COPD te versnellen. Dit programma richt zich op het ontwikkelen van behandelingen die de onherstelbare schade in de longen juist wel weer kunnen herstellen. Onder leiding van prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut werken topwetenschappers uit de Verenigde Staten en Europa de komende vijf jaar aan minilong die gemaakt is van stamcellen uit de longen. "Met deze minilongen kunnen we medicijnen testen die de stamcellen in de longen weer reactiveren. Daarnaast onderzoeken we of het herstelproces in de longen aangezet kan worden door gezonde stamcellen terug te plaatsen. We hopen over acht tot tien jaar een reguliere behandeling voor COPD-patiënten te hebben ontwikkeld", aldus Clevers.

Onzichtbaar Longfonds directeur Michael Rutgers: "Ondanks dat het aantal mensen met COPD nog meer gaat toenemen, zijn veel mensen onbekend met deze chronische aandoening. Het is bijzonder dat Yolanda laat zien wat het betekent om COPD te hebben. Het Longfonds zet de komende jaren alles op alles om een oplossing te vinden voor beschadigd longweefsel. Met ons onderzoeksprogramma BREATH werken we samen met Hans Clevers hard aan een oplossing voor beschadigd longweefsel. Zo willen de grootste wens van mensen met COPD uit laten komen."

 

Bekijk hier de video van Yolanda